ENSIMMÄISET haperot ovat nousseet nurmikoille. Hyviä ruokasieniä, vihertäviä koivuhaperoita löytyy nyt hyvin. Sieniä on poimittu, puhdistettu, paistettu ja syöty, namskis!
Haperoita on kymmeniä lajeja. Löytyy eri värisiä, hyviä ja kirpeänmakuisia ja jopa pahanhajuisia, ei syötäviä sieniä. Haperoista ei tule maitoa (rouskuista tulee). Helttasieniryhmään kuuluva hapero murenee helposti, mutta jalka on täyteläinen. Haperosta voit käyttää koko sienen.
Kun keräät sieniä, tunnista aina onko se varmasti syötävä? Metsästä nimittäin löytyy monia samannäköisiä sieniä, toiset voi olla syötäviä, toiset myrkyllisiä. Älä ota ellet tunne!
Opettele 1–2 ruokasientä kesässä, käy sieninäyttelyissä. Sienikursseilla opit tuntemaan lisää, samalla saat ruokaohjeita ja käyttövinkkejä, 4–5 sienilajilla pärjää.
Vuokko Honkaniemi
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut