PALJON olisi jäänyt näkemättä, jos ei oltaisi tultu, kuului sanovan eräs Soinin luonto -ja erämessujen alueelta lähdössä ollut.
Messut vetivät messuyleisöä myös seutukunnan ulkopuolelta.
–Oli positiivinen yllätys, että ihmiset lähtivät liikkeelle tälläkin kelillä, kertoi järjestäjätaho Jpyp:n edustaja Pirkko Ylätalo.
–Jos ei tavoitteeseen, niin ainakin hyvin lähelle 3 000 kävijää päästään.
Ensimmäistä kertaa erikoisteemalla järjestettyjen messujen myyntipaikat kiinnostivat, sisäpaikat myytiin loppuun ja ulkoakin parhaat paikat. Kaikkiaan näytteilleasettajia oli noin 60.
TÄLLAISILLA pienillä, sympaattisilla messuilla on paikkansa, totesi messuja juontamassa ollut toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola.
–Täällä on riittävä määrä paikallisia yrittäjiä ja kädentaitajia, että tapahtuma kiinnostaa, eikä tarvitse lähteä kovin kauas, hän totesi viitaten Oulun tuleviin kolmipäiväisiin messuihin, jonne on myös menossa.
Peltolalle visiitti Soinissa ei ollut ensimmäinen.
–Pentuna muistan käyneeni täällä Lapualta lähtöisin olevan isäni kanssa, kun hän teki sukututkimusta. Etsimme jotakin hautaa hautausmaalta ja kävimme kunnantalolla.
Messujen jälkeen hän lähti porukan kanssa pyöräilemään Arpaisille. Soinin mahdollisuuksia hyödyntää luontoaan matkailussa hän pitää hyvinä.
–Jos maastopyöräilyreitistö on hyvä, mikään ei estä. Haasteena on markkinoida sitä oikein. Pyöräilijät janoavat uusia paikkoja. Jos leviää tieto, että täällä on upea 30 kilometrin reitistö, tulijoita on varmasti.
Muun muassa Peltsin rankka vuosi -ohjelman teosta kertonut Peltola totesi pitkien urheilusuoritusten olevan sitä, että kun suorittaa, suorittaa ja suorittaa, syö, syö ja juo, joskus se matka loppuu. Samaa ajatusta voi hyödyntää muussakin elämässä, kuten loppumattomalta tuntuvassa polttopuu-urakassa.
YLIHÄRMÄSSÄ asuvat Heikki, Jaana ja Veeti Härkönen sekä Lauri Peltonen saapuivat messuille Soinin mökiltään. Metsästystä harrastavat miehet nimesivät Benellin esittelyn suosikkikohteekseen messuilla.
–Hienoja pyssyjä, Peltonen tiivisti.
–Minä löysin Keski-Suomen matkailuesitteen. Se alue kiinnostaa, Jaana Härkönen kertoi.
–Hienoa, että Soinissa on tällainen tapahtuma.
–Ehdottomasti uudelleen, totesi Veeti Härkönen.
SOINILAISET Kerttu Hautamäki ja Senni Mäkipelto pääsivät monien muiden ohella kurkistamaan 18 miljoonan vuoden taakse. Kraatterijärven GeoPark -hanke esittäytyi messuilla, ja mukana olivat virtuaalilasit, joilla saattoi nähdä vision siitä, miten Lappajärvi syntyi.
–Tulta ja vettä siellä ainakin näkyy, Mäkipelto kertoi.
–Lasit ovat olleet Kivitipun respassa jo jonkin aikaa vapaasti kokeiltavissa. Ne kuuluvat Kivitipun kraatterikeskukseen, kertoi hanketta vetävä Sari Kujala.
–Kivitippu ja sen kraatterikeskus toimivat GeoParkin infopisteenä. Esiselvityshanke GeoPark -statuksen saamiseksi jatkuu syksyyn saakka. Selvitämme kuntien tahtotilaa ja resursseja hankkeen suhteen. Lopullisen statuksen saaminen on vuosien prosessi, ja siitä työ vasta alkaa. GeoParkin pitää toimia jo ennen kuin hakemus voidaan jättää.
Esiselvityshankkeessa ovat mukana Lappajärvi, Vimpeli, Evijärvi, Alajärvi ja Soini. Ähtäriä toivotaan mukaan, sillä sieltä on Arpaisten kautta suora yhteys Soiniin. Sinne onkin sovittu jo hankkeen esittely.
SEURAAVAT Jpyp:n messut järjestetään 25.4.2020 Alajärven monitoimihallissa. Teemana on liikunta ja hyvinvointi.
–Teeman ympärille aletaan rakentamaan monipuolista ohjelmistoa, totesi kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.