MITÄ mieltä olet Suomen politiikasta, ilmastonmuutoksesta, maatalouden tilasta, maahanmuutosta, avioliittokysymyksestä, metsien hakkuista, ruoan hinnasta, pesäpallojoukkueen kokoonpanosta? Jatkuva mielipiteiden muodostaminen joka asiasta stressaa ja väsyttää. On ratkaistava kantansa, lukittava valintansa ja seistävä käsitystensä takana. Vai onko?
Kielitoimiston mukaan mielipide tarkoittaa käsitystä tai (käsitys)kantaa. Samantapaisia sanoja ovat vakaumus, otaksuma, arvelu ja luulo.
Mihin mielipiteitä sitten tarvitaan? Niiden perusteella tehdään sekä yksityisiä, että yhteiskunnallisia päätöksiä. Mielipiteen ei pitäisi perustua tunteisiin tai luuloihin, vaan sen muodostamisen taustaksi tarvitaan faktoja. Mielipide voi perustua myös arvoihin. Oma mielipide pitäisi osata aina perustella.
Nuoruudessa mielipiteet ovat usein voimakkaita, radikaaleja ja äänekkäitä. Vastustetaan konservatiivisten keski-ikäisten käsityksiä. Keski-iässä vastaavasti aletaan arvostella nuorisoa. Ei mitään uutta auringon alla; jo antiikin ajalla nuoriso oli vanhempien mielestä hunningolla. Mielenkiintoista on se, että pilalla olevasta nuorisosta on aina myöhemmin kehittynyt niitä oikeassa olevia aikuisia.
JOILLAKIN on vahvoja mielipiteitä ja he tekevät selväksi, miten asiat pitäisi hoitaa; niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin globaalistikin. Maailma ei mielipiteistä kuitenkaan miksikään muutu. Sitä ei valitettavasti voi parantaa kahvipöydässä.
Kaikki mielipiteet eivät luultavasti ole tarpeellisia tai hyödyllisiä. Jos mielipide johtaa toimintaan − jonkun asian muuttamiseen tai epäkohdan korjaamiseen, se ei ole turha. Joka asiaan ei silti tarvitse muodostaa mielipidettä, ainakaan kovin vahvaa. On hyvä myös muistaa, että oma mielipide ei aina ole se ainoa oikea − ei edes eteläpohjalaisen.
Kaija Hurmerinta