Sari Salmela toimii yrityksessä tuotantopäällikkönä.
Plastecin valmistaa muovikomponentteja toimijoille ympäri Suomea. Käyttökohteita löytyy lattiasta kattoon. Yritys toteuttaa tarvittavan tuotteen ideasta ja suunnittelusta valmiiksi asti.
–Kaikki hoituu saman katon alla. Se on haaste, mutta myös vahvuus. Moni toimija on siirtänyt muottivalmistuksen halvemman työvoiman maihin. Useamman tonnin painoisen muotin laivamatka kestää sieltä puoli vuotta. Jos muotti vaatii muutoksia, ne on hankala toteuttaa.
Asiakkaina ovat pääasiassa valmistavan teollisuuden yritykset, joille tehdään myös alihankintaa. Pieni osa menee yksityisille ja asennusliikkeille.
–Vientiin menee alle 10 prosenttia liikevaihdosta, lähinnä ilmastointilaitteiden osia.
Plastecilla on käynnissä jatkuva tuotekehitys. Kasvua haetaan vanhoista asiakkaista ja samalla tehdään uusasiakashankintaa.
–Meillä on tosi hyvät tilat ja konekanta.
Plastecilla on käytössä 5S-järjestelmä, joka on lähtöisin Toyotan tehtailta.
–Kaikessa toiminnassa pyritään tehostamaan toimintaa, ettei tule hävikkiä tai turhia askeleita. Automaatio näyttelee tässä suurta osaa.
VAIKKA muoviin liitetään usein negatiivisia mielikuvia epäekologisuudesta, on se kätevä ja käyttökelpoinen materiaali monessa kohtaa. Huono maine syntyy Salmelan mukaan siitä, että erityisesti kehitysmaissa sitä ei käsitellä oikein.
–Suomessa suurin osa muovista kierrätetään lämpöenergiaksi tai uusiin tuotteisiin.
Muovi on kehittyvä raaka-aine.
–Esimerkkinä tästä on puukomposiitti, jossa on 40-50 prosenttia sellua. Olemme tehneet koeajoja myös täysin biopohjaisista muoveista. Ne ovat poltettavissa ja hajoavat tietyn ajan kuluessa. Voimme ajaa ne samoilla koneilla. Materiaalien tekniset ominaisuudet ovat jo hallussa.
Niiden käyttö tulee lisääntymään esimerkiksi huonekalujen valmistuksessa.
Osakkaaksi perheyritykseen
Samuli Salmela palasi heinäkuussa Plastecin palkkalistoille, nyt myynnin ja markkinoinnin pariin. Hän on ollut Plastecilla töissä useaan otteeseen ja eri tehtävissä.
Viime vuodet hän on opiskellut Jyväskylässä musiikin opettajaksi ja työskennellyt kaupan alalla.
–Olen tehnyt myös liiketalouden opintoja. Valmistun talvella filosofian maisteriksi, gradu on työn alla. Vuosia kuluttajamyyntiä tehneenä on ollut nyt mielenkiintoista työskennellä yritysten kanssa.
Esa Salmela kertoi yrityksessä olleen selkeä tarve yhdelle työntekijälle.
–Teimme markkinointia ja toimistotöitä tuotantoinsinööri Kari Lindbergin kanssa muun työn ohessa. Samulia ei tarvinnut hirveästi taivutella. Tein laskelmia yrityksen kehittämisestä, käytiin niitä läpi Samulin kanssa ja asiat etenivät sitten melko nopeasti.
Viime viikkoina on valmisteltu kaupat, joilla Samuli Salmela ostaa kolmanneksen yrityksen osakkeista.
Hän on aina toistaiseksi virallisesti kirjoilla Jyväskylässä, missä vaimo vielä jatkaa opiskelujaan.