EVIJÄRVEN kirkonkylän koulun liikuntasalin laajennusosan avajaisia vietettiin perjantaina.
Vaikka uutta tilaa kutsutaan laajennusosaksi, se on itse asiassa monta kertaa suurempi kuin alkuperäinen liikuntasali. Pinta-ala on kokonaisuudessaan 1 200 neliötä, josta itse salia on vähän alle 1 100 ja katsomoa ja muita tiloja reilut sata neliötä.
Tarve isommalle liikuntatilalle juontaa juurensa hamaan menneisyyteen, mutta sitä alettiin lopulta suunnitella vuonna 2019. Varsinainen rakentaminen päästiin aloittamaan keväällä 2021, ja se saatiin päätökseen reilua vuotta myöhemmin viime kesänä. Sen jälkeen viimeisteltiin vielä lattian pintaa ja kalusteita.
Käytössä sali on ollut jo lokakuusta lähtien. Koulupäivien ulkopuolella se palvelee myös muita käyttäjiä.
Laajennukseen upposi noin 2,2 miljoonaa euroa, josta vajaa kolmannes eli noin 625 000 euroa katettiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Pääsuunnittelijana oli alajärveläinen Arkkitehtitoimisto Tuomela ky ja pääurakoitsijana Rakennusliike Reijo Palosaari Kaustiselta.
–Uusi, suurempi ja nykyaikainen tila antaa mahdollisuuden harrastaa tämän päivän tarpeiden mukaista liikuntaa monipuolisesti, totesi kunnanjohtaja Mikko Huhtala puheessaan. –Tämä hanke on selvä jatkumo kunnan panostuksessa liikuntapaikkoihin ja hyvinvoinnin edistämiseen.
SEURAAVAKSI puhui Hämeenkyrön kunnan vapaa-aikapäällikkö Mika Koskela.
Hän huomautti, että koulukeskuksen alueesta, johon on viime vuosina rakennettu myös tekojää, kuntoilukeskus ja liikuntaleikkipuisto, on muodostunut erittäin laadukas liikuntapaikka. Hän sai itsekin olla mukana niiden suunnittelussa työskennellessään Evijärven liikunnan- ja vapaa-ajanohjaajana vuosina 2018–2020.
–Kuntoilukeskuksella ja tekojäällä on havaittu harrastajia yli kuntarajojen, hän sanoi.
LOPUKSI kuultiin Tapio Korjuksen puheenvuoro. Korjus voitti keihäänheiton olympiakultaa Soulissa vuonna 1988, ja hänet tunnetaan nykyisin muun muassa Kuortaneen urheiluopiston rehtorina ja Suomen olympiakomitean hallituksen jäsenenä.
Hän totesi, että kirkonkylän koulun pihamaasta olisi jo paikallaan käyttää nimeä ”liikunta- ja urheilukeskus”.
–Harvassa samankokoisessa kunnassa on vastaavia sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteita. Saatte olla niistä ylpeitä. Ihan oikeasti näyttää siltä, että Evijärvi pystyy, hän sanoi.
Hän huomautti, että ”liikkumattomuuden pandemia” koettelee Suomea ja koko maailmaa. Jopa 70–75 prosenttia lapsista, nuorista ja aikuisista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän.
Koululaisille tehtävien Move!-mittaustulosten perusteella pienten paikkakuntien viides- ja kahdeksasluokkalaiset ovat keskimäärin huonommassa kunnossa kuin isoissa kaupungeissa.
–Olosuhteilla on suuri merkitys liikkumisen aktiivisuudelle sekä urheilun toteuttamiselle ja huippu-urheilumenestykselle, hän sanoi. –Toivon kaikkien teidän miettivän, miten liikuntapaikkojen käytettävyys olisi mahdollisimman helppoa kaikille ikäryhmille vauvasta vaariin. Toivon, että onnistutte huolehtimaan siitä, että tänne pääsee aina.
JUHLASSA esiintyi lisäksi 7–10-vuotiaiden showtanssiryhmä, joka oli harjoitellut syksystä lähtien Järvilakeuden kansalaisopiston tanssinopettaja Rosanna Kunnarin johdolla, sekä 10–12-vuotiaista kirkonkylän koulun oppilaista koostunut akrobatiaryhmä, jota ohjaa Katja Edsvik. Illalla oli vielä avoimet ovet.
Lisää siitä, mitä uusi hieno sali kätkee sisälleen, kerrottiin viime viikon Järviseudun Sanomissa.