BJJ Veto on huhtikuussa 2022 perustettu, brasilialaiseen jujutsuun ja lukkopainiin keskittyvä Vimpelin Vedon jaosto, jonka toiminnassa on mukana harrastajia 16-vuotiaista yli viisikymppisiin.
BJJ:n väki palasi torstaina noin vuoden mittaiseksi venyneeltä evakkotaipaleeltaan Rantakylän koululle, missä se harjoitteli aiemmin. Koulun sali on nyt uudistettu, ja paluu oli iloinen asia treenaajille. Pidempiaikainen oma tila järjestyy kuitenkin Aapiskujan koululle sen jälkeen, kun koulun toiminta siirtyy Rantakylälle. Siellä käyttöön saadaan oma luokkatila, jossa tatami saa olla paikoillaan.
–Ennen viime syksyn SM-kisoja kysyin treeneissä, ketkä olivat lähdössä kisoihin. Asiasta ei juuri oltu puhuttu, mutta oletin että Kari (Lindberg) ja Miika (Mäenpää) osallistuisivat. Sitten kaikki nostivat kätensä, muistelee BJJ Vedon valmennuksesta vastaava Joni-Petteri Hiirikoski.
–Porukan kisainto yllätti. Tiedän, että joillakin saleilla tyrkytetään ja yllytetään osallistumaan kilpailuihin. Itse ajattelen, että jokainen päättää itse, milloin haluaa kilpailla. Kisojen tulos, Emilia Kujalan ja Andrei Murashkinin mitalit ja monia hyviä otteluita, oli hieno.
Viime ajat Vedossa on treenattu 25.–26. helmikuuta Hämeenlinnassa käytäviin Suomen Brasilialaisen Jujutsun liiton No-Gi SM-kilpailuihin.
–Viime kisoista asti on harjoiteltu juuri tuota kisaa ajatellen ilman pukua, shortseilla ja t-paidoilla. Kisoista lähdetään hakemaan hyviä otteluita ja voittoja useamman kilpailijan voimin.
Jujutsua ja judoa vaikka joka päivä
VETO ja Lappajärven Veikkojen judo-jaosto tekevät tiivistä yhteistyötä.
–Lajit tukevat toisiaan, koska jujutsu on 90-prosenttisesti mattotyöskentelyä ja vastaavasti judossa ollaan pystyssä, mutta hyvästä mattotekniikasta voi olla ratkaiseva etu. Harjoituspäivät on järjestetty seurojen välillä niin, että tällä alueella voi harjoitella joka päivä, vuorotellen judoa ja jujutsua. Olemme myös saaneet tämän maton Lappajärveltä.
Jujutsua treenataan Rantakylällä tiistaisin kello 18–19.30, torstaisin 19.30–21 ja lauantaisin kello 12–13. Treenit koostuvat lämmittelystä, tekniikkaharjoituksista ja sparrauksesta.
Tälle kaudelle seura on hankkinut kilpailulisenssin, jolloin kaikki sen jäsenet saavat osallistua liiton kilpailuihin. Kevään aikana on tarkoitus järjestää seminaareja eli tehoharjoituspäiviä yhteistyössä Vaasan kanssa.
–Tarjolla on tuolloin tehosetti tekniikkaa, kun sieltä saadaan paikalle vierailevia valmentajia.
Brasilialainen jujutsu, täydellinen löytö harrastukseksi
HIIRIKOSKI päätyi jujutsun pariin seitsemän vuotta sitten.
–Juniorina painin ja harrastin monenlaista urheilua. Kun armeijan jälkeen jääkiekko ja jalkapallo jäivät, tarvitsin uuden harrastuksen ja päädyin jujutsun pariin Vaasassa. Se oli täydellinen löytö ja laji vei mukanaan.
Jujutsussa kiehtoo se, että lajissa voi aina kehittyä ja oppia uutta.
–Se kiehtoo valtavasti. Tässä vaiheessa uraa valmentaminen on erityisen mielenkiintoista. On kiva nähdä, kuinka porukka oppii uutta, ja että kilpailuissakin tulee menestystä.
Hiirikosken oma kilpaileminen on ollut hieman tauolla. Lokakuussa hän ansaitsi ruskean vyön ja kilpailee nyt ruskeiden ja mustien vöiden sarjassa.
–Voi olla, että palaan tänä vuonna itsekin kilpatatameille.
Tähän mennessä parhaaksi suorituksekseen hän rankkaa hopean No-Gi Finnish Openissa.
Kolmas peruskurssi käynnistyy
BJJ Vedon kolmas jujitsun alkeisiin johdattava kuuden viikon peruskurssi käynnistyy tiistaina Rantakylän koululla. Peruskurssin treeneissä opetellaan BJJ:n ja lukkopainin perustekniikat ja kohotetaan kuntoa hyvässä seurassa. Kurssille voivat ilmoittautua 16 vuotta täyttäneet.
–Kurssille on ilmoittautunut jo kymmenkunta osallistujaa. Toivottavasti lajin pariin saadaan lisää uusia harrastajia. On mukava, kun treeneissä on väkeä, toteaa Joni-Petteri Hiirikoski.
Jujutsu sopii kamppailemisesta kiinnostuneille.
–Bjj:n voi aloittaa, vaikka aikaisempaa kamppailukokemusta ei olisi. Se tukee vapaaottelun ja judon harrastamista hyvin. Laji kehittää myös liikkuvuutta ja voimaa, ja kuntokin kohenee hyvässä seurassa.