Pienenä jokainen käyttää juuri niitä vaatteita, joita haluaa. Murrosiässä asenne muuttuu. Täytyy alkaa miettiä, mitä muut ajattelevat. Kehossa tapahtuu paljon muutoksia, mutta miksi meidän pitää kiinnittää niin paljon huomiota ulkonäköömme? Vaatteet eivät ole ainoa omasta olemuksesta mietityttävät asiat. Myös kehon muoto, pituus ja paino ovat piirteitä, joita huomiomme.
Yksi syy on selvästi sosiaalisesta mediasta ja mainonnasta tulevat käsitykset. Mainoksiin valitaan jo valmiiksi hyvännäköisiä ihmisiä. Kaiken lisäksi vielä heidän kehojaan muokataan. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, moni ilmoittaa Instagram-kuvassa. Kuvassa on kuvankaunis nainen, jolla on tiimalasikeho ja treenivaatteet päällä. Nuo samat henkilöt, jotka levittävät motivoivia viestejä itsensä hyväksymisestä, muokkaavat omia ulkonäköjään kuvamuokkausohjelmilla. Kuinka sellaiset viestit voisi ottaa tosissaan, jos kirjoittaja ei itse toimi kehotustensa mukaisesti?
Somessa on noussut esiin henkilöitä, jotka haluavat oikaista ulkonäöstä muodostuneita väärinkäsityksiä. Erityisesti huomioni herätti @Chessiekingg-nimellä oleva käyttäjä, joka julkaisi Instagramissa kuvasarjan, jossa hän muokkasi vartaloaan ihmisten lähettämien kommentien perusteella. Lopputulos oli kauhistuttava. Vyötärö oli kaventunut, vatsa pienentynyt, kädet ja jalat pidentyneet. Chessie halusi osoittaa, kuinka mahdotonta on toteuttaa ”täydellisestä” vartalokuvaa.
Ulkonäköpaineita kokevat sekä pojat että tytöt. Otin aiheen puheeksi koulussa ja tuli esille, että paineet kohdistuvat eri asioihin. Pojilla paineet suuntautuvat pituuteen ja treenattuun vartaloon. Tytöillä taas muodokkuuteen ja pieneen vatsaan.
Useimmiten kommentit, joita kuulee ulkonäöstä, ovat negatiivisia. Mitä jos muuttaisimme asian? Samalla mielenterveys paranisi. Anoreksia ja masennus vähenisivät. Jo pienellä positiivisella kommentilla jonkun vaatteista tai ulkonäöstä saattaa parantaa huomattavasti henkilön päivää. Miksi ei suoda hyvää mieltä toiselle?
Nuoruus on aika etsiä itseään ja oppia hyväksymään oma minänsä. Kuitenkin monelle jää epävarma tunne itsestään ja kehostaan. Liian moni nuori kokee ulkonäköpaineita. Asian pitää muuttua!
Karin Veijola, 15 vuotta