Jos sähkölasku nousee liikaa, avuksi säästöniksit ja tukiakin on tarjolla

Lea Hämäläinen kertoi Karvalan nuorisoseuralla, millaisia asioita voi ottaa huomioon, jos haluaa pienentää sähkönkulutustaan. Kuva: Päivi Kultalahti

Niitä tarjosi projektipäällikkö Lea Hämäläinen lapualaisesta Thermopolis Oy:sta. Päivi Kultalahti Aisaparista jakoi tietoa kotitalouksien varautumisesta poikkeusoloihin.

Risto Tullila kertoi keinoista, joilla voi ehkäistä kiinteistövahinkoja etäseurannalla. Hän muistutti, että liiallisesta sähkön säästämisestä voi aiheutua vesivahinkoja, jos säästetään väärässä kohtaa ja esitteli tekniikkaa, jolla lämpötiloja voi seurata myös etänä.

Hämäläinen kertoi Astetta alemmas -energiansäästökampanjasta, jolla pyritään vähentämään sähkönkulutusta.

–Energiavirasto myös rahoittaa maksutonta energianeuvontaa kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille. Meihin voi ottaa yhteyttä sen tiimoilta.

Kansalaisia on varoiteltu siitä, että sähkönjakeluun voidaan toteuttaa lyhytaikaisia katkoja, jos sähköä kulutetaan enemmän kuin sitä on Pohjoismaissa tarjolla. Mahdollisista sähkön jakelun katkoksista ilmoitetaan kuluttajille etukäteen. Hämäläinen kertoi, että sähkön riittävyyttä voi seurata Fingridin kautta, Ylen verkkosivulta tai tekstiteeveestä kanavalta 189. Ilmatieteen laitos julkaisee lisäksi energiasääennustetta.

Sähköpulan välttämiseksi voi miettiä, mihin aikaan käyttää sähköä eli isoja kodinkoneita.

–Kannattaa katsoa, ettei isoin käyttö ajoitu kriittisiin aikoihin eli kahdeksasta kymmeneen aamulla ja neljästä kahdeksaan illalla.

ENITEN, jopa 64 prosenttia energiasta, menee kuluttajilta lämmitykseen, 17 prosenttia lämpimään käyttöveteen. Saunat erottuvat yksittäisinä tekijöinä viidellä prosentilla ja valaistus kolmella. Kaikki muut sähkölaitteet ottavat 10 prosentin osuuden.

–Oman sähköntuottajan online-palvelusta voi seurata, paljonko omassa taloudessa kuluu sähköä. Sähkön tuntihintaa puolestaan voi seurata Fingridin sovelluksella.

Hämäläinen kehotti lähtemään sähkön säästössä liikkeelle ilmaisista toimista, kuten huonelämpötilojen säädöistä. Investointeihin, joilla sähköä voidaan jatkossa säästää, on mahdollista saada erilaisia avustuksia. Kotitalouksille, joissa sähkölaskut nousevat talven aikana merkittävän suuriksi, on tulossa käyttöön kolme eri tukea.

–Sähkövähennys tammi-huhtikuulta saadaan verotuksessa, 60 prosenttia 2 000 euron ylittävältä osalta, korkeintaan 2 400 euroa, sähkötuki Kelalta kattaa 60 prosenttia 400 euron omavastuun yli menevästä sähkön hinnasta, maksimissaan 660 euroa, sekä sähkön myynnin arvolisävähennys 24–10 prosenttia.

Vinkkejä sähkön säästämiseen saa katsomalla tilaisuuden tallenteen Järvilakeuden Kyläkanavalla YouTubessa.

–Video tulee nähtäville lähiaikoina. Kyläkanava on niin ikään Aisaparin rahoittama kansalaisopiston hanke ja löytyy googlaamalla jlkyläkanava, kertoo Päivi Kultalahti.

LIITTYEN mahdollisiin tuleviin ennakoituihin sähkökatkoihin sekä odottamattomiin tilanteisiin varautumiseen Päivi Kultalahti kertoi, että Aisapari järjestää 72h varautuminen -koulutuksia.

–Jokaisen kansalaisen tulisi varautua niin, että kotona olisi kolmeksi päiväksi kaikkea, mitä tarvitaan.

Jos sähkö katkeaa, veden tulo ja lämmitys katkeavat, vessan voi vetää vain kerran, tankista ei saa polttoainetta eivätkä pankkiautomaatti, kauppojen sähköovet ja kassat toimi, Kultalahti muistutti.

–Tietoliikenteen tukiasemat putoavat pois kahden tunnin sähkökatkon jälkeen ja kuuden tunnin jälkeen puhelin- ja nettiyhteydet ovat poikki suurimmalta osalta suomalaisia.

Ruokaa voi valmistaa ilman sähköäkin takassa, retkikeittimellä, grillissä tai nuotiolla: kotona on hyvä olla polttopuita, hiiliä, kaasua, retkikeittimen polttoainetta ja tulitikkuja.

–Kotivaraan kuuluu myös, että lääkkeet piisaa. Patteriradio pitäisi olla viranomaistiedotuksia varten. Autossa tulisi olla polttoainetta tankissa, kotona käteistä rahaa ja varavirtalähde puhelimen lataamiseen.

–Kotivara ei ole mikään erillinen juttu, vaan ostetaan kaikkea sen verran, että sitä on vähintään kolmeksi päiväksi: käytetään vanhemmasta päästä ja ostetaan uutta tilalle. Sellaista ruokaa, mitä perhe muutenkin syö. Kun jääkaappi ja pakastin ovat pois päältä, syödään helposti pilaantuvimmat ensin pois. Vettä pitäisi olla kaksi litraa per henkilö päivässä. Lemmikeillekin pitää olla ruokaa.

Myös läheisistä ja naapureista on hyvä pitää huolta ja kysyä, tarvitaanko apua.

Risto Tullila esitteli tilaisuudessa tekniikkaa, jolla kiinteistöjä voidaan seurata etänä. –Käyttökustannukset ovat pieniä.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti