Osaavien työntekijöiden puute kasvaa

Maria Ahvenniemi (vas.) ja Katja Miettinen (oik). Miettisen kuva: Brightsin arkisto

KAUPPAKAMARIT tekivät syyskuussa kyselyn, jossa maalaillaan pahenevaa pulaa osaavasta työvoimasta. Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun, JPYP:n, yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi vertaa esitystä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien Pk-yritysbarometriin ja kertoo yritysten tämän hetken kehitystarpeista.

–Valmistava teollisuus, kauppa ja palvelut tarvitsevat työvoimaa. Tämä on iso kuva, mutta samalla tilanne on hyvin yrityskohtainen. Teollisuuden puolella vaikuttaa voimakkaasti yrityksen toimiala ja se, minne yritys tuotteitaan vie eli tältä osin myös maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa nopeallakin aikajänteellä yritysten tilanteisiin. Palvelut sisältää julkisen sektorin isona työnantajana, ja siellä on tunnetusti työvoimapulaa. Matkailu- ja ravintola-alalla on myös ollut työntekijäpulaa alueella, Ahvenniemi avaa tilannetta.

Kokeista ja ravintolapäälliköistä on tällä hetkellä pulaa. Korona iski voimakkaasti ravintola-alaan, ja työvoimaa poistui alalta. Mikäli takaisin houkuttelu ei onnistu, on koulutettava uusia työntekijöitä.

–Ammattitaitoista työvoimaa on ollut hankala löytää keittiöpuolelle. Etsimme keväällä yhtä kokoaikaista ja yhtä osa-aikaista henkilöä ruuanvalmistukseen ja ruuan esillepanoon sekä pitopalvelutehtäviin. Koulutettua työvoimaa ei löytynyt, mutta kesän yli saimme palkattua yhden työntekijän. Nyt on työkokeilussa kouluttautumassa pikkujoulusesonkia varten Ukrainasta muuttanut henkilö, kertoo Punaisen tuvan viinitilan yrittäjä Jussi Keijonen.    

Osaavan työvoiman suhteen merkityksellistä on myös kyky pitää kiinni palkatusta työvoimasta. Vauhdilla etenevä inflaatio aiheuttaa sen, että pelkästään palkoilla ei ole mahdollista kilpailla, sanoo Mäkelä Alun henkilöstöpäällikkö Jenni Hautakangas.

–Jo rekrytoitaessa on kyettävä välittämään hakijoille realistinen kuva siitä, millaista työtä on tarjolla ja millainen työyhteisö on kyseessä. Yrityksen sisällä vallitsevan todellisuuden pitää siis vastata sitä mielikuvaa, jonka yritys antaa itsestään. Työnantajamielikuva ei voi olla päälle liimattu asia. Jos mielikuva ei vastaa todellisuutta, palkka on toisarvoinen pitkässä juoksussa. Yrityksen strategian täytyy olla selkeä ja katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Strategiasta kumpuavia arjen toimenpiteitä on kyettävä muuttamaan ketterästi ympäristön muutoksiin reagoiden, sanoo Hautakangas.

ETELÄ-POHJANMAALLAKIN on havaittavissa kroonistuvaa työvoimapulaa, joka ei yhdisty pelkästään noususuhdanteisiin. Kyse on rakennetyöttömyydestä. Kysynnän ja tarjonnan välillä esiintyy pysyvä kohtaanto-ongelma alueen tai osaamiseen suhteen, mikä johtuu työmarkkinoiden murrostilanteista. Entisillä osaamisilla ei enää kyetä työllistymään.

Järviseudun ammatti-instituutti Jami järjestää tällä hetkellä paljon työvoimakoulutuksia. Sellainen on esimerkiksi Keittiöalastako minulle ammatti? -koulutus, joka löytyy Jamin sivuilta. Tämän lisäksi sivulla on kahdeksan muuta työvoimakoulutusta.

Kauppakamarin kyselyn mukaan haasteita yrityksille aiheuttavat soveltumattoman koulutuksen ohella pitkät välimatkat.

Näihin haasteisiin eteläpohjalaiset yritykset pyrkivät vastaamaan muun muassa tekemällä yhteistyötä koulutuksen suhteen, teettämällä opinnäytetöitä ja innovaatioihin liittyvää kehitystyötä. Yrittäjien Pk-barometrin mukaan yritysten oppilaitosyhteistyö toteutuu lähinnä ammatillisten oppilaitosten, yksityisten koulutuspalvelujen tarjoajien ja kunnallisten tai seudullisten kehitysyhtiöiden kanssa ja hieman harvemmin korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa, Ahvenniemi kertoo.

AHVENNIEMEN mukaan alueella joudutaan jo rekrytoimaan henkilöstöä, jolla yritykseen tullessaan on osaamisvajetta. Tänä syksynä 36 prosenttia yrityksistä mainitsee Pk-barometrissä kehitystarpeena henkilöstön kehittämisen ja koulutuksen, kun luku vuotta aiemmin oli 24 prosenttia. Nykyistä työvoimaa joudutaan jatko- ja uudelleenkouluttamaan ja rekrytoitavia opastamaan yritykseen toimintoihin.

Ahvenniemi painottaa koulutuksen tärkeyttä keinona taklata osaamisvajetta. Esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen hyödyntämistä voitaisiin yhä lisätä yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Toinen hyvä keino on muunto- ja täydennyskoulutus. Nämä ovat nopeimpia ratkaisukeinoja työvoimapulaan. Samalla koulutettu henkilöstö pysyy paremmin yrityksessä eikä valu kilpailijoille.

–TE-toimistolla ja ELY-keskuksella on resursseja koulutuksen järjestämiseen ja niillä on aito halu auttaa yrityksiä.

Opiskeluun ja työhön perustuvan maahanmuuton lisääminen on yksi Kauppakamarin kyselyssä mainittu ratkaisuvaihtoehto. Se vaatii omanlaisiaan resursseja ja kotouttamisen osaamista. Jami on tälläkin saralla toiminut edelläkävijänä Etelä-Pohjanmaalla.

Kolmen kuukauden koulutuksella tietoturvan pariin

VAASALAISYRITYS ABB on mukana Academic Work Academy -yhteistyössä, jossa rekrytointiyritys Academic Workin sisaryritys Brights kouluttaa kolmessa kuukaudessa uusia osaajia työskentelemään yrityksen tietoturvallisuuden parissa. Aiempaa alan kokemusta ei tarvita, vaan motivaatio, oppimiskyky ja halu tehdä kovasti töitä ratkaisevat. Haku päättyy 30.10.

Koulutukseen pyrkivä tekee ensin verkossa muun muassa loogista päättelykykyä mittaavan testin. Testin läpäissyt siirtyy rekrytointiprosessiin, jossa hän kirjoittaa motivaatiokirjeen ja hänet haastatellaan. Näin valitaan koulutukseen osallistuvat, kertoo Academic Workin koulutuskumppanina toimivan Brightsin toimitusjohtaja Katja Miettinen.

Koulutus tapahtuu 23.1.–14.4.2023 ja siihen voi osallistua joko Espoon Keilaniemessä tai virtuaaliluokkahuoneessa. Valmistuttuaan koulutuksesta työntekijä aloittaa työt vakituisessa työsuhteessa Academic Workilla ja työskentelee konsulttina ABB:lla.

AW ACADEMY/BRIGHTS perustettiin Suomessa 2017, ja sieltä on valmistunut yli 600 osaajaa, jotka on koulutettu yritysten osaamistarpeisiin. Valmistuneista yli 40 prosenttia on naisia, mikä on positiivinen asia ajatellen esimerkiksi it-alaa. Yrityksissä tarvitaan diversiteettiä monessa muodossa, ja valmistuneilla on koulutustaustaa, usein korkeakoulututkinto. Aiempaa työkokemusta hakijoilla on keskimäärin viiden vuoden verran ja keski-ikä on runsaat 30 vuotta, kertoo Miettinen.

Koulutuksen jälkeen työt alkavat vakituisessa työsuhteessa Academic Workilla ja konsulttina asiakasyrityksessä. Siirtymisprosentti asiakasyrityksiin konsulttijakson jälkeen on Miettisen mukaan erittäin korkea.

Opiskelijoiksi valittujen taustat ovat monenkirjavia. Valittuja on varastotyöntekijästä opettajiin ja kielitieteilijöistä tanssijaan. Mukana yksi pappikin ja insinöörejä.

Aino Alppinen

beenhere

Mitä on diversiteetti?

Diversiteetti tarkoittaa, että työpaikalla on henkilöitä, joilla on erilaiset taustat ja persoonallisuudet. On miehiä ja naisia, mahdollisesti eri etnisiä ryhmiä edustettuina. Diversiteetin voisi kääntää monimuotoisuudeksi.
Kiinnostuitko koulutuksesta? Lisätiedot os. https://awacademy.fi/koulutukset/

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti