Monikäyttöisiä sieniä on helppo hyödyntää ruoanlaitossa tuoreina, esikypsennettyinä, kuivattuina ja hienonnettuina, suolattuina tai säilöttyinä.
Metsäsienet mielletään syksyn herkuiksi, mutta esimerkiksi korvasienen poimimisen voi aloittaa jo toukokuussa. Erittäin myrkyllinen korvasieni täytyy kuitenkin osata käsitellä oikein ennen kuin sen hyvästä mausta pääsee nauttimaan.
Sienisato vaihtelee vuosittain ja paikkakunnittain, mutta lämmin ja sateinen kesä tietää hyvää satoa, tietää lappajärveläinen kauppasienineuvoja Vuokko Honkaniemi. Hän vetää syksyisin sienikursseja, -retkiä ja -päiviä, joiden aikana opetellaan tunnistamaan sieniä ja laittamaan niistä ruokaa.
–Sienikursseilla tai -näyttelyissä kannattaa käydä ja opetella 1–2 sientä vuodessa. 3–5 ruokasienellä jo pärjää ja pystyy tekemään useita hyviä sieniruokia, Honkaniemi opastaa.
–Valkoiset sienet jätetään poimimatta. Ellet varmasti sientä tunne, jätä se metsään turvallisuussyistä.
Lue lisää vinkkejä korvasienen ja muiden sienten tunnistamisesta, käsittelystä ja käytöstä Järviseudun Sanomien numerosta 24/2017.