Tänään kokoontuvan Vimpelin kunnanvaltuuston on määrä päättää Sääksjärven ja Rantakylän kyläkoulujen lakkauttamisesta. Viime viikolla järjestetyssä kuulemistilaisuudessa esitettiin, että lakkautuksilla saavutettaisiin yli 200 000 euron säästöt.
Nämä säästöt tulisivat ilmeisesti pääasiassa opettajien palkkakuluista. Tilaisuudessa väitettiin myös, että Sääksjärven ja Rantakylän oppilaat jaettaisiin Aapiskujan nykyisille luokanopettajille, jolloin Aapiskujan koululle ei tarvitsisi palkata uusia opettajia. Tämä väite ei voi millään pitää paikkaansa, sillä samalla esitettiin, että lakkauttamispäätösten seurauksena Aapiskujan koulun asuntolaan sijoitettaisiin kaksi opetusryhmää opettajineen. Todellisuudessa Sääksjärven ja Rantakylän koulujen yli 40 oppilaan sijoittaminen Aapiskujan koululle vaatisi luultavasti kahden uuden luokanopettajan ja yhden kouluavustajan palkkaamisen.
Lisäksi säästölaskelmissa tulisi huomioida sekä Aapiskujan koulun asuntolan että Sääksjärven koulun vuokralaisten osalta menetetyt vuokratulot, jos koulut lakkautetaan. Molempia koulurakennuksia olisi myös lämmitettävä jatkossa, joten siltä osin säästöt eivät olisi täysimääräisiä.
Entäs sitten lakkautuksia seuraava koulukyyditysten lisääntyminen, mikä on sen vaikutus arvioituun kustannussäästöön? Ensinnäkin koulukyyditysten lisääntyvien kulujen arvioinnissa olisi voinut käyttää apuna 5. ja 6. luokkien siirtopäätöksestä aiheutuneita kuljetuskustannuksia, mutta valitettavasti tilaisuudessa ei esitetty laskelmia kuljetuskustannuksista eikä myöskään em. siirtopäätöksen säästötavoitteiden toteutumisesta. Siirtopäätöksen ja Lakaniemen koulun lakkauttamisen säästötavoitteena olivat valtuustopöytäkirjojen (26.9.2005) mukaan 346 000 euron vuosittaiset säästöt. Kuntalaisten olisikin syytä tietää, että onko ko. päätöksillä saavutettu väitetyt säästöt.
Entä onko siirtopäätöksen jälkeen yhteiskoulun 5. ja 6. luokan oppilaiden osalta tutkittu erityisopetuksen sekä erityisen tuen tarpeen lisääntymistä ja niistä aiheutuneita kustannuksia? Koulujen lakkauttamisessa olisikin siis otettava huomioon säästöpäätöksessä esitetty ylimitoitus opetuskulujen vähentymisen osalta, lisääntyneet koulukuljetusmenot, opetustilojen remontointikulut Aapiskujan koulun asuntolan osalta, menetetyt vuokratulot, suurempien opetusryhmien vuoksi kasvava erityisopetuksen tarve, menetetyt verotulot opettajien osalta ja tyhjien koulujen lämmityskulut. Kokonaiskustannukset voivat jopa kasvaa.
Lisäksi lakkauttamispäätös toimisi vastoin Kataisen/Stubbin hallituksen hallitusohjelmaa, jonka sivulla 32 sanotaan seuraavasti: “Jatketaan perusopetuksen laadun parantamista ja ryhmäkokojen pienentämistä.” Yhtä lailla se olisi vastoin Vimpelin kunnanvaltuuston (16.6.2003) hyväksymää päätöstä, jonka mukaan koulujen oppilasrajaksi asetettiin 18 oppilasta siten, että koulua ei lakkauteta vaikka oppilasmäärä tilapäisesti tippuisikin kyseisen rajan alle.
Lukijan mielipideartikkeli: