Vaalikentillä kuulee ”miten maa makaa”. Eniten ihmisiä huolettavat eläkkeellään pärjääminen, vanhusten hoito, viljelijöiden toimeentulo, teiden kunto ja kuntaliitokset. Mitä näille asioille voi kansanedustajana tehdä?
Moni joutuu pärjäämään pienellä eläkkeellä ja olen useamman kerran kuullut lauseen: ”Kyllähän me vielä pärjätään, kun meitä on kaksi. Mutta entä jos jää yksin?” Suomen talous on siinä mallissa, että lisää on hyvin vaikea luvata. Keskusta on esittänyt pienimpiin eli takuueläkkeisiin 10 euron kuukausikorotusta. Se on toki parempi kuin ei mitään.
Vaikka Suomi ikääntyy, niin ikäihmiset ovat yhä parempikuntoisia ja kantavat kortensa yhteiskunnan kekoon monella tavalla myös eläkkeellä ollessaan. Yhteiskunta voi tukea iäkkäämpien pärjäämistä kuntoutuksella ja ennaltaehkäisevin toimenpitein sekä kotipalvelua kehittämällä. Monella vanhuksella suurin ongelma on yksinäisyys ja turvattomuus. Tarvitaan yhteisöllisiä asumisen muotoja sekä vapaaehtoistyötä. Tarvitaan myös omaisten huolenpitoa.
Maatalous on maaseudun selkäranka. Meillä on maahenkisiä nuoria, jotka haluavat tilojaan jatkaa ja uskovat suomalaiseen maatalouteen. Vaikka maatalouspolitiikassa olemme EU:n talutusnuorassa, niin meidän tulee tehdä kansallisesti se, mitä suinkin voimme maatalouden hyväksi; että nuoret isännät ja emännät saavat toivolleen katetta, investoinnit maksettua ja toimeentulon perheelleen. Keskusta on esittänyt maatalouslinjauksessaan konkreettisia toimia tilanteen parantamiseksi ja byrokratian purkamiseksi.
Tienpidon määrärahojen alasajo on johtanut siihen, että korjausvelka väylillä on kasvanut 2,4 miljardiin. Jokainen ymmärtää, että tätä velkaa ei ihan hetkessä kiinni kurota. Maakuntien edustajien tulee pitää huolta, että asiaan saadaan parannusta. Määrärahat jaetaan maakuntiin, joten tarvitaan lobbausta myös paikallisella maakuntatasolla, että oman alueen tarpeet pääsevät listoille.
Kuntaliitokset puhuttavat – jossain kunnassa enemmän ja toisessa vähemmän. Pakkoa ei kukaan halua, mutta vapaaehtoisiakin liitoshalukkaita löytyy. Yhteistyötä tarvitaan, vaikka kuntaliitoksiin ei rynnättäisikään. Sosiaali- ja terveyspuoli toteutunee tulevalla hallituskaudella maakunnallisesti, mutta esimerkiksi koulutuksessa ja elinkeinojen kehittämisessä meillä on seutukunnallista työsarkaa. Järviseudun kunnilla on uuden yhteistyömahdollisuuden paikka!
Vaalikiertueella olen tavannut myös muutaman ihmisen, jotka ovat tulleet sanomaan, että heillä on kaikki hyvin. Kolme heistä oli eläkeläistä ja yksi pyörätuolissa istunut aivohalvauksen saanut nainen. Tuskinpa heillä kenelläkään oli elämä ollut ruusuilla tanssimista. Elämää oli nähty ja koettu ja kuitenkin myönteinen asenne oli säilynyt. Heistä ei kukaan tainnut haluta valittaa pienistä. Tällaiset kohtaamiset pysäyttävät huomaamaan, että meillä Suomessa ovat asiat kuitenkin pääasiassa erittäin hyvin. Tehdään töitä, että niin voi olla jatkossakin.
Lukijan mielipideartikkeli: