Kimppu kauneutta kestävästi — lähikukat kasvavat avomaalla

Leijonankidat ovat aloittaneet kukintansa Katrina Tuomelan leikkokukkaviljelyksillä.
Leijonankidat ovat aloittaneet kukintansa Katrina Tuomelan leikkokukkaviljelyksillä.
Julkaistu:
Kategoria:
Maljakkovesi kannattaa vaihtaa päivittäin, jotta kukat säilyvät pitkään.
Maljakkovesi kannattaa vaihtaa päivittäin, jotta kukat säilyvät pitkään.

ITÄKYLÄSSÄ on tänä kesänä kasvamassa tuhansia leikkokukkia. Katrina Tuomela kertoo tutustuneensa alun perin Yhdysvalloista lähtöisin olevaan slow flowers -kasvatukseen, joka on saanut jalansijaa Suomessakin.

–Termin voisi suomentaa sanalla lähikukka, kuvailee Tuomela. Hän on leikkokukkien kasvatuksessa omien sanojensa mukaan vielä aloittelija, mutta kukat ovat kiinnostaneet häntä jo aiemmin ja viljeleminen on taas muutoin tuttua.

Avomaalla kasvatettavien leikkokukkien viljely perustuu luontoa kunnioittaviin ja kestäviin viljelymenetelmiin. Sato korjataan maljakkokestävyyden kannalta oikealla hetkellä ja leikkokukat ovat ostettavissa jopa vuorokauden sisällä sadonkorjuusta. Kukille ei kerry lentokilometrejä ja maantiekilometrejäkin maltillisesti, jos lainkaan. Lähin toinen slow flowers -viljelys löytyy Kuortaneelta. Tuomela kertoo saaneensa sieltä hyviä vinkkejä ja neuvoja kasvatuksen aloittamiseen.

KUKKALAJIKKEIDEN valinnassa on otettava huomioon niiden soveltuvuus leikkokukiksi. Kukinta-aikoja on myös mietittävä tarkkaan, jotta kimppuun tulevat kukat saadaan kukkimaan samaan aikaan.

–Esimerkiksi joidenkin lajien kasvatus siemenestä kukkaan kestää 120 päivää. Kasveille on laskettava oikea kylvöaika, että ne kukkisivat sopivaan aikaan.

Tuomela kylvi maaliskuusta alkaen erilaisia kukkalajeja, yhteensä 2 500 siementä, ja kasvatti ne sisätiloissa lisävalon avustuksella. Keväällä taimet istutettiin ulos pitkiin penkkeihin, jotka on katettu biohajoavalla katemuovilla.

–Se on kalliimpaa kuin tavallinen katemuovi, mutta en halua, että maahan jää mitään muoviaineksia.

LEIKKOKUKKIEN kukinta alkaa suunnilleen heinäkuun puolivälissä ja painottuu elokuuhun. Monet kasvit kukkivat vielä syksylläkin. Kasvattamistaan lajeista Tuomela luettelee muun muassa daalian, leijonankidan, kesäpäivänhatun, kosmoskukan, kiinanasterin ja auringonkukan. Kuivakukiksi sopivat esimerkiksi pellava, olkikukka ja ikiviuhko, joita on myös kasvamassa.

Toistaiseksi Tuomela on tehnyt kukkakimppuja tilauksesta. Kukat poimitaan viileään aikaan ja ennen kimpuksi sitomista ne saavat nesteytyä ja viilentyä. Näin ne kestävät maljakossakin kauemmin.

–Jotkut kukat erittävät aineita, jotka pilaavat maljakossa olevan veden. Maljakkovesi kannattaa vaihtaa joka päivä, neuvoo Tuomela.

Tällä hetkellä kukkivista leikkokukista syntyy kimppuja viitisen kappaletta päivässä, mutta jatkossa runsaasti enemmän, kun kukinta kiihtyy.

−Itsepalvelumyyntikojun paikkaa on mietitty ja myös markettikimput ovat mahdollisia, paljastaa Tuomela tulevia myyntisuunnitelmiaan.

Itäkyläläiseen lähikukkatarjontaan voi tutustua Instagram-osoitteessa @Kukkainkans.

Kaija Hurmerinta

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti