Lehden taitto tapahtuu Alavuden Töysässä lähellä erästä kuuluisaa kauppakeskusta ja matkailukohdetta. Mainosmaa Oy on Pekka ja Irja Tapanimäen perustama perheyritys, joka työllistää tällä hetkellä neljä henkilöä.
–Teemme erilaisia painotuotteita ja suunnittelua, hallilla on digipainokone ja suurkuvatulostin sekä mahdollisuus toteuttaa teippauksia, kertoo Sanna Tapanimäki.
Järviseudulta materiaali päätyy tätä nykyä Tapanimäen tietokoneen näytölle Teams-sovelluksen kautta.
–Lehden tekemisessä parasta on se, että se on kuin palapeli. Alussa on tyhjät sivut eikä yleensä tiedä yhtään, miltä lopputulos tulee näyttämään, mutta lisätessäni palasia sitä mukaa kun niitä tulee valmiiksi, kuva alkaa muotoutua. Lehden toimitussihteeri ohjeistaa, minne päin lehteä mikäkin taittokansioon laitettu juttu tulee ja minkä kokoisena. Joskus palapelin tekeminen vaatii enemmän jumppaamista, toisinaan palaset loksahtelevat paikoilleen helpommin. Aiemmin kaikki materiaalin välittäminen tapahtui sähköpostitse, mikä oli työlästä, Teams on helpottanut työtä valtavasti.
–Teksti ja kuva tuodaan sivulle, missä tehdään otsikon muotoilut ja muut säädöt, Tapanimäki kuvailee.
–Sitten vängätään niin kauan, että juttu sopii ja näyttää mahdollisimman hyvältä. Ilmoitukset tehdään erillisiksi painotiedostoiksi, jotka nostetaan sivulle.
–Selailin juuri vanhoja broadsheet-lehtiä. Nykyhetkeen verraten se oli kyllä hurjan näköistä. Miten niitä sivuja edes oikein osasi täyttää? Tabloid-versio on mukavampi tehdä ja tykkään, että nykyinen kokonaisuus on nätti.
Tapanimäki toteutti lehden ulkoasu-uudistuksen ja kokosi sivumallit silloisen päätoimittajan ohjeistuksen mukaan.
–Täältä katsottuna Järväri näyttää kaikkien lehdeltä; siinä on ne kaikki tärkeimmät asiat ja se on lämmin, mukava lehti. Samanlaisen vaikutelman saa koko lehden porukasta ja samaa kuulee lehden mainostajilta, joiden kanssa teen yhteistyötä.
Joskus taittajakin innostuu lukemaan juttuja tarkemmin läpi, jos otsikko on erityisen mielenkiintoinen.
TAITTAJAN viikko etenee yhtä jalkaa toimituksen kanssa. Toimituksessa tiistai on ikään kuin viikonloppu, kun lehti lähtee painoon; silloin vedetään henkeä ennen uuden lehden kimppuun käymistä.
–Keskiviikkona on hyvää aikaa tehdä paperitöitä ja rästejä, torstaina aloittelen lehden tekoa vaihtamalla sivupohjiin päivämäärät ja muut alkusilput. Materiaalia alkaa tipahdella pikkuhiljaa, Marjalta tulee ilmoituslistat ja laitan palikoita sivuille sitä mukaa. Nykyisin pääsääntöisesti pidämme Mainosmaassa viikonloput vapaata, niin saa latautua; maanantaina ja tiistaina on aina kiireisintä. Se on kiva tunne siinä kohtaa, kun lehti on valmis. Saa huokaista helpotuksesta ja tietää, että on taas vähän rauhallisempia päiviä edessä.
Mainosmaa tekee myös Ykköset!-lehteä. Sen painoajankohdan aikaistuminen jakelupäivän muuttumisen vuoksi helpottaa Järviseudun Sanomien tekemistä.
–Reetta ja Irja vapautuvat avukseni tekemään ilmoituksia.
20 vuoden kokemuksella Tapanimäki tietää, että lehden teossa yllätyksiä tulee aina, eikä helpon näköisiinkään tilanteisiin pidä tuudittautua.
–Materiaali voi viivästyä tai sen kanssa voi tulla jotain odottamatonta, jolloin säädetään ja taistellaan aikaa vastaan, kun paino odottaa sivuja. Tai kun palapeli on valmiina, tuleekin vielä viime hetkellä jotakin, mikä täytyy saada mukaan.
SEURAAVA isompi projekti taittajalle kuten koko lehden väelle on Kesäseutu-lehti, jota tehtäessä Sanna Tapanimäki pitää kesälomaansa.
–Reetta tuuraa minua, mutta olen maanantait töissä, koska meillä työ painottuu niin alkuviikkoon.
Vastapainoa työlle tarjoavat maastopyörälenkit metsässä koiran kanssa ja käsityöt.
–Istumatyöstä selviän sillä, että kuljen noin 10 kilometrin työmatkani mahdollisimman usein pyörällä ja pidän taukoja työstä käveleskelemällä välillä. Nostettava pöytä sekä satulatuoli ovat parantaneet työergonomiaa valtavasti ja maastopyöräilykin pitää omalta osaltaan niska-hartiaseudun kunnossa.
Kesällä Tapanimäki aikoo kierrellä pitkästä aikaa festareita, mutta myös nauttia kotona olemisesta. Puutarhan laittokin voi viedä mukanaan, sillä viime kesänä se jäi pentukoiran vuoksi vähemmälle.