Global Scientis Award Finland 2022 ratkennut -voittaja Järviseudulta Japaniin

Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

Global Scientist Award “Dream Wings” on japanilainen sosiaalinen innovaatio, jonka tarkoituksena on tukea kouluissa tehtävää tutkimuslähtöistä opetusta ja edistää oppilaiden henkilökohtaista lähestymistä tieteeseen ja siitä saataviin tuloksiin.  

Tänä vuonna 2022 maailmanlaajuisen kilpailun järjestäjänä toimii Ikeda Gaguen Kagoshiman kaupungista Kyushun saarelta Japanista. Ikeda Gaguen lähetti kutsun Suomen Japanilaisen kulttuurin ja koulutuksen edistämisen yhdistyksen kautta Järviseudulle. Järjestämisvastuu lankesi vimpeliläiselle Asteroid and Impactite Research Academylle. Kilpailuun oli mahdollista osallistua kaikkien Järviseudun neljän lukion oppilailla. Voittajalle oli luvassa viikon matka Japaniin ja siellä osallistuminen japanilaisten järjestämään kilpailuun syystalvella 2022.   

Kilpailuun saapui neljän ryhmän tutkimukset, jotka esiteltiin GSA:n suomalaiselle tuomaristolle 23. toukokuuta. Arvovaltaiseen juryyn kuuluivat sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto Alajärven ja Vimpelin sivistystoimesta, Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala, Vaasan yliopiston yliopistolehtori Juho-Pekka Mäkipää ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.  

KILPAILUUN saapuneet neljä esitystä olivat kaikki Lappajärven lukiosta. Harmittavaa oli se, ettei Järviseudun muista lukioista osallistuttu kilpailuun. Kilpailu itsessään oli hyvin innovatiivinen ja hauska. Moni suuri idea ja innovaatio on lähtenyt pienestä, osin hullultakin tuntuvasta ajatuksesta liikkeelle. Mitäpä maailma olisi ilman mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja joskus hyvällä onnella tai sattumalla voi olla oma osuutensa asiaan. Muistelkaapa vaikka penisilliinin keksimistä. 

Labib Abuzaid tutki lämmön säilyvyyttä tyhjiössä (Heat containment in a vacuum), Minea Kivinen, Siina Viita-aho ja Venla Turpeinen tutkivat jauhomatojen käyttöä muovin hävityksessä, Ksenia Lukina ja Julia Latvala pohtivat ihmisten käsityksiä ilmastonmuutoksesta ja Lauri Luoma sekä Roope Korkea-aho tutkivat kärnäiitin käyttämistä kiuaskivenä.  

Mielenkiintoisia aiheita kaikki ja esitykset aiheista olivat seikkaperäisiä ja valaisivat dilemmaa.  

PALKINTOJENJAKOTILAISUUDESSA Heikki Mäkipää toivotti yleisön tervetulleeksi tilaisuuteen ja piti oman alustuspuheenvuoronsa ja esitteli jokaisen teoksen erikseen lyhyen arvostelun kera. Leijonanmieli korosti omassa puheenvuorossaan mielikuvituksen käyttämisen tärkeyttä.  

–Arviointi oli enemmän kuin haastavaa. Kaikissa töissä hyödynnettiin mielikuvitusta ja sanonkin teille; pitäkää mielikuvitus vireänä, se on voimavara, joka ratkaisee ongelmat, hän totesi kilpailijoille. 

Leijonamieli jakoi diplomit jokaiselle osanottajalla erikseen, jonka jälkeen tunnelma tiiviistyi ennen voittajan julistamista.  

Voittajan julistamisen jälkeen päästiin heti tuoreeltaan kuulemaan voittajan tunnelmia. 

Oli vähän yllätys koko homma, mielessä oli alusta asti, kuinka energiaa voisi säilöä. Työn ajatus oli lämpöenergian säilyvyys tyhjiössä. Tutkimustyössä oli paljon haasteita laitteiston puutteellisuuden vuoksi, ja mikäli asiaa haluttaisiin tutkia enemmän, olisi panostettava laitteiston laatuun, Abuzaid kertoo.  

Hän lisäsi vielä, että lukion jälkeen ovat edessä uudet haasteet ja tulevaisuudessa koodaustyö tietotekniikan parissa vaikuttaa olevan kiikarissa näillä näkymin. 

Kilpailun voittaja kertoi matkan Japaniin olevan jännittävä ja odottavansa sitä innokkaana.  

Leijonanmieli kertoi olevansa yllättynyt ja mielissään kilpailutöiden korkeasta tasosta.  

Allekirjoittanut jää edelleenkin kaipaamaan monipuolisempaa osallistumista Järviseudun alueen kaikista lukioista.  

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti