Vesapuisto on tallentanut kamerallaan tähtitaivasta ja syvää avaruutta jo useamman vuoden ajan. Lappajärven kirjastossa on Vesapuiston kuvista näyttely, joka on nähtävillä aina kesäkuun loppuun saakka.
Tuntien miehen taustan Lappajärven ammattioppilaitoksen elektroniikka-asentajalinjan käyneenä, ei liene vaikeaa arvailla, että Vesapuisto on suuntautunut tietotekniikka-alalle. Työskentely on jatkunut ABB:n palveluksessa systeemispesialistina jo 23 vuotta. Sittemmin viimeiset kolme vuotta SAP-release managerina samaisen ABB:n palveluksessa.
–Harrastuksiin kuuluu metsästys, kalastus, itseoikeutetusti valokuvaus (=taivaankannen tuijotus etsimen läpi), unohtamatta Dora-koiraa, joka häärää ympärillä, Vesapuisto sanoo.
–Kiinnostuin taivaan kuvaamisesta, kun entiset ammattikoulukaverit harrastavat astronomiaa ja tapaamisissa tiirailtiin yhdessä taivaan kantta kokoontumisissa.
Vesapuisto kuuli koulukavereiltaan, että Järviseutu on hyvä paikka kuvaamiseen, koska täällä ei ole valosaastetta kaupunkien tapaan.
–Pakko sitä oli uskoa ja hankkia releet kuvaamista varten. Välineiden jälkeen vuorossa oli tuhansia toistoja erehtymisen ja onnistumisen välillä, kunnes kuvaus alkoi luonnistamaan. Niin kaikki minun ottamani kuvat ovat sitten käsiteltyjä, kuvaan mahdollisimman laajalla aukolla ja lyhyellä polttovälillä, että saan kuvaan paljon dataa. Oikeilla kuvankäsittelyn säädöillä avaruuden ilmiöt sitten saadaan näkymään kunnolla, Vesapuisto kertoo.
Vältän kysymystä, kuinka paljon aikaa tähän kuluu. Vastaus tulee kuitenkin kysymättäkin.
–Aina kun on kirkas taivas, lähdetään liikkeelle. Huolet ja murheet kaikkoavat ääretöntä taivasta tuijottaessa ja vangitessa sen kiehtovia maisemia muistikortille. On tämä vastapainoa työlle, taivasta tuijotellessa sitä käsittää kuinka suuren äärellä ollaan. Voidaan kuvata syvää avaruutta, galakseja, pallomaisia tähtijoukkoja, vain mielikuvitus on rajana. Tuolta (näyttää sormella ylös) ei kohteet lopu ja nauraa päälle.
Maailmankuvaa hahmotellessani Vesapuisto on niin kova agnostikko, ettei usko edes ateismiin.
–Pitää elää niin että tietää eläneensä, mutta toisia ei saa loukata, tähtitaivaan tallentaja sanoo.
Jutellessa tulee selväksi että, taivaankannen tallentaminen on ikuista opettelua, koskaan ei tule valmiiksi ja hyvä niin; riittääpä haasteita. Parasta ottamaansa kuvaa Vesapuisto ei osaa nimetä, jokainen kuva on jollain tapaa uniikki. Orionin, metsästäjän, tähtikuvion Marko mainitsee mieluisekseen. Hän kertoo palanneensa aiheeseen useissa kuvissa. Orion metsästää härkää pienen koiransa kanssa. Kreikkalaisessa mytologiassa Orion on metsästäjä, jota hänen kaksi koiraansa seuraavat.
Pääsääntöisesti Vesapuisto kuvaa Lappajärvellä ja Evijärvellä. Pakollinen kysymys lopuksi ufoista, onko havaintoa.
–Kerran oli hollilla, mutta se osoittautui lentokoneeksi loppupeleissä, Vesapuisto sanoo ja kehottaa lukemaan Fermin paradoksit. – Toisaalta…
Enrico Fermin teorioita on 11 kappaletta ja ne kertovat miksi muita sivilisaatioita ei ole havaittu. Palaan kirjastoon katselemaan Vesapuiston vedoksia. Kannattaa käydä tutustumassa.