Tapahtumissa pohdittiin, mitä minulle kuuluu

Tapahtuman mukana kiersi kaltoinkohdelluista iäkkäistä naisista kertova valokuvanäyttely ”Ennen minä juoksin pakoon”.
Tapahtuman mukana kiersi kaltoinkohdelluista iäkkäistä naisista kertova valokuvanäyttely ”Ennen minä juoksin pakoon”.

Maksuttomat tapahtumat pidettiin Alahärmässä 25.4., Evijärvellä 26.4., Kauhavalla 27.4., Ylihärmässä 28.4., Kortesjärvellä 2.5. ja Lappajärvellä 3.5.

Ylihärmän seurakuntatalolla paikan päällä oli kymmenkunta esittelypöytää, kuten Aijjoos, seurakunta, omaishoitoyhdistys, sydänyhdistys, erilaisia järjestöjä ja Kaksineuvoinen, sekä pop up -terveyspiste. Päivän aikana kuultiin tietoiskuja omaishoitajuudesta, muistista ja vapaaehtoistoiminnasta ja tutustuttiin valokuvanäyttelyyn.

Lisäksi näyttelijä-koomikko Tuula Kuoppala hauskuutti yleisöä monologilla. Evijärven tapahtumassa esiintyi hänen asemestaan laulaja Seija Rankinen.

AIJJOOSIN kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala kertoi, että tapahtumissa oli ollut oikein mukavasti väkeä: Alahärmässä 65, Evijärvellä 40, Kauhavalla 70 ja Ylihärmässä nelisenkymmentä.

Aijjoosin pöydän ääressä oli jaettu kyniä, kortteja, karkkia ja silmälasiliinoja ja tiedotettu käynnissä olevista kerhoista ja ryhmistä, kuten Seniorin eväät -kurssista, sekä tulevista tapahtumista, kuten kesällä järjestettävästä kirkkokiertueesta.

–Tämä on kyllä ollut tosi tarpeellinen ja tärkeä tapahtuma. Esimerkiksi ikäihmisten palveluopasta on mennyt paljon. Ja mikä iloisinta on tämä puheensorina: ihmiset tapaavat tuttuja pitkän koronatauon jälkeen. Olemme nähneet myös paljon uusia ihmisiä, Nevala sanoi.

HÄRMÄN sydänyhdistyksen pöydässä opastettiin sydäniskurin käyttöön, elvyttämiseen ja esimerkiksi 112 Suomi -sovelluksen käyttöön. Tietoa olivat jakamassa Marjo Penttala ja Erkki Mantere sydänyhdistyksestä sekä Anne Kettula Sydän-Suomen alue ry:stä, joka on Sydänliiton alueellinen toimija Etelä-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Kolme ihmistä Härmän sydänyhdistyksestä kouluttautuu parhaillaan iskuriopastajiksi.

–Tavoitteena on, että iskurien käytön opettaminen jäisi sydänyhdistysten omaksi paikallistoiminnaksi. Kolmen sydänyhdistyksen kanssa on lähtenyt etenemään opastajamalli, jossa katsotaan, miten sydäniskurit toimivat, missä niitä on ja mitä niistä voisi kertoa ihmisille, sekä rohkaistaan käyttämään niitä. Ihmisiä saavutetaan kiertämällä erilaisissa tapahtumissa, Kettula sanoo.

KETTULA kertoi myös, että Sydänliitto perusti pari-kolme viikkoa sitten Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelun (sydanturvallinensuomi.sydan.fi). Palvelusta voi katsoa, millaisen arvosanan kunnat saavat sydänturvallisuudessa.

Esimerkiksi Evijärven kokonaisarvosana on 59 pistettä sadasta. Kunnassa on palvelun mukaan viisi sydäniskuria, ja parannettavaa löytyy. Iskureita ei välttämättä ole tarpeeksi tuhatta asukasta kohti, eikä niitä ole sijoitettu parhaalla mahdollisella tavalla ydintaajaman ulkopuolisillekin alueille. Iskureiden sijoittelu on kuitenkin arvioitu hyväksi suhteessa yli 65-vuotiaiden asukkaiden asuinalueisiin.

MITÄ MINULLE KUULUU? -tapahtumien mukana kiersi myös ikääntyvien, kaltoinkohdeltujen naisten tarinoita kertova valokuvanäyttely ”Ennen minä juoksin pakoon”.

Sen toteutti vuonna 2019 ikäihmisten ja muistisairaiden hoivapalveluja tarjoava Oulun seudun Mäntykoti -yhdistys Kotiväki-nimisessä hankkeessa. Hankkeessa työskenneltiin lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden ikääntyvien parissa.

Sen aikana kokoontui vertaistuellisia ryhmiä, joissa naiset kävivät läpi selviytymistään ja omien rajojen asettamista valokuvaterapeuttisten menetelmien avulla.

Valokuvat ja niiden yhteydessä olevat sanoitukset ovat ikkunoita siihen, millaisten vaiheiden kautta iäkkäät naiset ovat käsitelleet kohtaamaansa lähisuhdeväkivaltaa ja pyrkineet irrottautumaan siitä. Hankkeessa toteutettiin myös turvataito-opas.

–Tämä on vaikea aihe, josta ei usein paljon puhuta. Ajattelimme, että näyttelyn kautta ihmisten on helpompi kohdata se ja keskustella siitä. Ja jos itsekin on kokenut kaltoinkohtelua, ehkä uskaltaa ottaa sen puheeksi, Aijjoosin Marja-Liisa Nevala sanoo.

Nevalaa itseään puhutteli erityisesti teos nimeltä ”Nyt”. Sen on tehnyt nimimerkki Auli. Valokuvassa uutta kasvustoa alkaa nousta lumihankeen sulaneesta aukosta. Alla on runo: ”Entinen kylmyys on poissa. Kasvoin kyllä, mutta en kukkinut, ennen kuin nyt.”

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti