Meijeritoiminta tuli minulle tutuksi maanviljelyn myötä tullessani Alajärven Osuusmeijerin hallitukseen vuonna 1980.
1960–70-luvulla Alajärvellä oli maidontuottajia yli 1 000. Tällä hetkellä Alajärvellä on 73, Vimpelissä 14, Lappajärvellä 21, Evijärvellä 30 ja Kortesjärvi-Kauhava-Ylihärmä-Alahärmä alueella 69 maidontuottajaa. Tuolloin Etelä-Pohjanmaalla oli noin 70 meijeriä, jotka pussittivat maitoa ja kermaa ja tekivät voita. Vuoden 1985 paikkeilla Alajärven ja Vimpelin Osuusmeijerien hallitukset kokoontuivat neuvottelemaan fuusioitumisesta. Se jäi suunnitteluksi, sillä oli jo tiedossa, että Länsi-Suomen Meijeriliiton puheenjohtaja, kortesjärveläinen Niilo Mäki kierteli puuhaamassa meijerien yhteenliittymää.
Tuolloin olivat jotkin meijerit jo liittyneet vuonna 1962 perustettuun Maitojalosteeseen Seinäjoella. Kustannussäästöt houkuttelivat. Vimpeli fuusioitui sinne parin vuoden kuluttua. Alajärven Osuusmeijerin toiminta loppui lokakuun alusta 1989, kun se liittyi Maitojalosteeseen.
Tällä hetkellä kaikki Etelä-Pohjanmaan meijerit kuuluvat Maitojalosteeseen ja sitä kautta Maitosuomeen, paitsi Evijärvi, joka on itsenäinen toimija.
Mäki oli Maitojalosteen puheenjohtaja ja myöhemmin Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja ja tavallaan Valion ykkösmies. Mäen ansiosta voidaan sanoa Valion maksaneen EU:n parasta maidon hintaa. Sen maidon laatu oli EU:n paras. Vuonna 1995 EU-liitoksen myötä jokaiselle EU-maalle laitettiin maakiintiö. Sen poistettua noin pari vuotta sitten monet Euroopan maat ovat lisänneet tuotantoa, mikä polkee maitotuotteiden hintoja Suomessa.
Valiolta käytiin useissa Euroopan maissa tutustumassa niiden maiden maatalouteen, jotka olivat jo liittyneet EU:hun sekä niihin, jotka olivat liittymässä. Muualla olosuhteet maanviljelyyn ovat paljon paremmat. Esimerkiksi hehtaarisadot ovat puolta suuremmat Hollannissa ja Englannissa, eikä niissä tarvitse salaojittaa ja kalkita maata. Siellä lehmät ovat tuulensuojassa joulu–tammikuussa, muuten ulkoruokinnassa. Maidon laatu on noissa maissa huonompi; puolta enemmän saa olla soluja ja bakteereja kuin täällä. Hollannissa kurkkua ja tomaattia kasvatettaessa käytetään kasvinsuojeluaineita ja myrkkyjä maapinta-alalla 3–4 kertaa enemmän kuin Suomessa. Tiedot antoi Hollannin maatalousviranomainen.
Näistä asioista ei puhuta radiossa, lehdissä eikä televisiossa. Voidaan sanoa, että suomalaiset elintarvikkeet ovat melkein luomua.
Lukijan mielipideartikkeli: