Taiteilijaseuran juhlanäyttelyssä monipuolisuutta ja runsautta

Yksityiskohta Eero Hiirosen teoksesta. Heijastuksessa näyttelyn kokoajia.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Mukana on monipuolisesti veistoksia, eri tekniikoilla tehtyjä maalauksia sekä grafiikkaa, kertoi seuran puheenjohtaja Marita Erkkola-Järvinen.

Näyttely on seuran historian suurin, vaikka monia taiteilijoita jäi siitä pois. Näyttelyn teoksia ei rajattu myöskään aiheen tai valmistumisajankohdan mukaan. Vanhimmat työt ovat 1970-luvulta, uusimmat kuluvalta vuodelta. Jokaiselta näyttelyyn halukkaalta taiteilijalta haluttiin ottaa ainakin yksi teos. 

Erityisen iloinen Erkkola-Järvinen on perustajajäsenten, Antti Maasalon valoteosten ja Eero Hiirosen veistosten saamisesta mukaan sekä suuresta määrästä grafiikkaa.

–Tässä näyttelyssä on paljon näkemistä ja sitä on kiva katsoa. Joskus on näyttelyitä, joista ei yhtään teosta laittaisi omalle seinälleen, totesi saarijärveläinen taiteilija Raimo Hirvonen.

–Tämä ei ole perinteinen museonäyttely, mutta olemme aluetaidemuseo ja on hienoa, että seura lähestyi meitä. Se on kuratoinut ja ripustanut näyttelyn itse, totesi museolehtori Elina Alkio.

–Sellaiset ihmiset, jotka ovat täällä käyneet, näkevät nyt jotain erilaista ja niiden, jotka eivät ole käyneet aiemmin, on helpompi tulla. Jokaiselle on jotakin.

Professori Eero Hiironen, Suomenselän taiteilijaseuran perustaja, menehtyi heinäkuun lopulla. Hän ehti kuitenkin kirjoittaa 50-vuotismatrikkeliin prologin, jossa korosti taiteilijan oman sanoman, linjan ja tien löytämisestä:

–Kun se on löytynyt ja siihen uskoo ja tuo sitä esille, niin sinua kyllä kuunnellaan.  

Teos julkaistiin näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Mainos

–Seura oli hänen lempilapsensa, joka oli lähellä hänen sydäntään. Olemme iloisia siitä, että suuri veden tulkitsija jätti jälkipolville elävän, toimivan ja virkeän taiteilijaseuran, Erkkola-Järvinen totesi.

–Seuraan hakeudutaan, viime vuosina on tullut uusia jäseniä samalla kun poistumaa on ollut iäkkäämmästä päästä. Olemme Kuvataidejärjestöjen liiton jäsen ja kauttamme on mahdollisuus osallistua valtakunnallisiin, jurytettyihin näyttelyihin, joihin taiteilijat eivät muuten pääsisi.

Näyttelyissä taidetta saadaan esille ja eteenpäin. Vuosinäyttelyiden lisäksi seura järjestää vuosittain leirin, jossa ammattilaiset opettavat.

–Tavoite on ollut alusta asti, että ammatti- ja harrastelijataiteilijat ovat samassa seurassa. Tarjoamme tietotaitoa ja me-henkeäkin.

Tähän näyttelyyn osallistuneiden oma ääni kuuluu ja jokainen voi olla omana itsenään toisten joukossa, kokee Erkkola-Järvinen.

Ensimmäinen näyttely Järviseudulla

Suomenselän taiteilijaseuraan kuuluu noin sata taiteilijaa. Järviseudulla syntyneisiin tai täällä asuviin jäseniin kuuluvat Antti Maasalon lisäksi taiteilijat Kirsti Rinta-Paavola, Vilho Ylivinkka, Olli Manninen, Rauno Lepistö, Anni Soldan-Niskanen ja Alajärvellä syntynyt, Alavudella asuva Päivi Ihamäki, joka oli vahvasti mukana tekemässä avajaisten yhteydessä julkaistua seuran 50-vuotishistoriikkia.

Näyttely Järviseudun alueella on ensimmäinen. Syynä siihen on ollut näyttelytilan puute.

Jostakin syystä, vaikka taiteilijoita on sekä Keski-Suomesta, Kuusiokunnista ja Seinäjoen seudulta, Järviseutu on jäänyt sen osalta katveeseen. Seura on halukas ottamaan joukkoonsa myös järviseutulaisia taiteilijoita, kertoi Marita Erkkola-Järvinen.  

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.